Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 12.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med nylig vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Kuling fra vest til nordvest har gjort fokksnøflak som flere steder har lagt seg på glatt skare hardere og blitt mer definerte. Det samme gjelder fokksnøflak som har lagt seg på løsere snø. Gunstig temperatur har bidratt til stabilisering av vindtransportert snø, men det vil fremdeles være mulig for en enkelt skiløper å løse ut middels store skred i leområder der det har lagt seg opp mest snø. Størrelsen og tykkelsen på flakene vil variere innad i regionen. Vær også oppmerksom på leområder som ligger på tvers av vindretningen. Terrengfeller og mye oppstikkende terreng vil kunne øke konsekvensen av eventuelle skred. Det er sannsynligvis vanskelig å løse ut skred i kantkornlag i det gamle snødekket, men vær oppmerksom der snødekket er tynt, spesielt høyt til fjells.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 11. januar 2019

Snøoverflaten er generelt preget av sterk vind. Vindutsatte områder er avblåst eller har lite snø og skare, mens det ligger mer snø i terrengformasjoner som samler snø. Mest i bratt terreng mot øst til sør, og i øvre del av skogbeltet. Tidlig i uken kom det ca 10 cm snø, og siste døgn noen cm i fjellet. Sterk vind fra vest til nordvest har lagt det meste av denne snøen i harde flak i leheng mot sør til øst, dels oppå skare og dels på noe løsere snø. Det er lite snø i regionen for årstiden.

Mildværet har ikke klart å bryte ned kantkornlag under fokksnø høyt til fjells og de ligger nå under skarelag. Svake lag av kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning, men mengden snø over svake lag gjør at de per dags dato ikke vurderes som skredproblem.

Str. 1 skred løst ut i fersk vindtransportert snø i ved Kambafjellet i Sogndalsdalen tirsdag.

Siste døgn vest til nordvest kuling, storm i høyfjellet. Torsdag varmegrader opp til ca. 1200 moh, men lommer med kuldegrader i skjermede dalstrøk en stor del,av dagen.

Fjellvær

Fredag 11. januar 2019

0-3 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lavere temperatur utover dagen.

Lørdag 12. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS